08.02.2001 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Alternativa k návrhu mysliveckého zákona

Alternativu ke kontroverznímu návrhu mysliveckého zákona, na jehož vzniku se podílela Českomoravská myslivecká jednota, předložila sněmovně skupina poslanců včele s poslancem KDU-ČSL a předsedou Českého svazu ochránců přírody Liborem Ambrozkem.

Protinávrhem, který podle nich usiluje o kompromis mezi zájmy vlastníků lesů, myslivců a veřejnosti,chtějí čelit "extrémně jednostrannému návrhu myslivecké lobby". Proti prvnímu z návrhů se v minulých dnech zvedla vlna odporu. Ke kritice ochránců přírody a vlastníků lesů se přidal i ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Návrh se totiž podle něj neslučuje s evropským přístupem k majetku a odporuje legislativě Evropské unie. Kritikové návrhu vyčítají například to, že omezuje vlastnická práva k lesům. Alternativní návrh podle Ambrozka respektuje nynější legislativu a není v rozporu s mezinárodními dohodami na ochranu přírody.
Předloha obnovuje práva a odpovědnost vlastníků honebních pozemků. Jeho přijetím by se pojetí myslivosti oprostilo od socialistické minulosti a posunulo se ke srovnatelné myslivecké tradici Německa a Rakouska, dodal Ambrozek. Novou verzi ocenilo Hnutí Duha; podle něj mimo jiné respektuje evropskou legislativu i soukromý majetek a zabrání ničení lesů uměle přemnoženou zvěří.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down