01.02.2001 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krmení prasat antibiotiky prokázáno v 30 případech

Další případy přikrmování prasat léky potvrdily rakouské orgány. Mluvčí spolkového ministerstva sociální péče Gerald Grosz včera uvedl, že ze 332 provedených zkoušek bylo 30 pozitivních.

Úřady nařídily uzavření celkem 38 vepřínů v Horních a Dolních Rakousích, jakož i Štýrsku, jejichž majitelé čelí podezření z používání nelegálních preparátů do krmných směsí.
Policie nadále vykonává prohlídky domů zvěrolékařů s cílem najít léky přidávané do krmení vepřů. Nasazení hormonů při chovu zvířat, která jsou určena k výrobě potravin, je v alpské republice zákonem zakázáno.
Velmi přísné předpisy platí i pro používání léků, které musí ve většině případů schválit příslušný zvěrolékař. V souvislosti s aférou experti hovoří o rozkolísání rakouského trhu, které se začíná projevovat v nižším odbytu masa. Někteří výrobci ohlašují redukci výroby a uvažují o zkrácení pracovní doby anebo propuštění zaměstnanců.
V alpské republice se zatím na rozdíl od jiných zemí EU nevyskytla tzv. nemoc šílených krav; první podezření se před časem po důkladných testech ukázalo jako falešné. Opoziční Zelení hodlají během zasedání Národní rady (dolní komory parlamentu) kvůli "vepřovému skandálu" navrhnout zřízení vyšetřovacího výboru.
Ekologická mluvčí Eva Glawischnigová a stranický mluvčí pro zemědělství Wolfgang Pirklhuber opětovně kritizovali, že od roku 1990 ministři spolkové vlády navzdory podezřením neudělali žádné rázné kroky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down