01.02.2001 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny piva zatím neporostou, menší pivovary zdraží až v dubnu

Ceny piva se zřejmě v nejbližší době nezmění. Zvyšovat je chtějí jen některé menší pivovary ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Vyplynulo to z ankety, kterou provedla Česká tisková kancelář. Například největší domácí pivovarnická skupina Plzeňský Prazdroj (PP), do níž patří i pivovary Radegast a Velké Popovice, neuvažuje o zdražování piva.
Zvýšení cen, které oznámily v těchto dnech některé menší české pivovary, je pouze reakcí na poslední zdražení plzeňské pivovarnické skupiny z konce loňského listopadu, řekl mluvčí PP Jaroslav Pomp. Poslední úprava ceny všech značek piv skupiny v čele s Plzeňským Prazdrojem představovala v průměru pětiprocentní nárůst, což bylo 55 haléřů na půllitr.
V tichosti a bez jakékoli publicity zdražil pivo v sudovém i lahvovém balení loni v prosinci Královský pivovar Krušovice. Obchodní oddělení podniku přitom ještě v listopadu ujišťovalo, že do konce roku 2000 nezdraží. Podle ceníku platného od 18. prosince však pivovar zvýšil cenu všech druhů piv o 30 až 50 haléřů na půllitrovou lahev.
Pivovar Benešov úpravy cen v nejbližší době neplánuje, řekl ředitel Lubomír Hubáček. Také pivovar Kutná Hora bude i v následujících týdnech odběratelům dodávat pivo za stejnou cenu jako dosud. "Myslím, že se ale letos obecně zdražovat bude, protože to všichni výrobci potřebujeme. My to ale v nejbližší době nechystáme," řekl ředitel Zdeněk Siblík.
Pivovar Hlinsko podle svého ředitele Milana Vedry zdraží pravděpodobně ještě v prvním pololetí tohoto roku, přičemž kdy a o kolik zatím Vedra neví. "Ke zdražení samozřejmě vedou růsty výrobních nákladů," poznamenal. Zdražit by v letošním prvním pololetí měla i akciová společnost Pivovar Pardubice. Pivovary v Libereckém kraji budou zdražovat nejdříve v dubnu.
Soukromý Pivovar Hols Vratislavice chce ve druhém čtvrtletí zvýšit cenu desetistupňového piva na úroveň srovnatelnou s desítkami ostatních výrobců. "V současné době prodáváme půllitr desítky za 5,20 Kč a zdražili bychom asi o 70 haléřů," řekl ředitel pivovaru Petr Hostaš.
Zdražování zatím nepřipravují ani v soukromém Pivovaru Svijany na Liberecku. "Uvidíme, jak se budou vyvíjet ceny vstupů, pak bychom možná zdražili od dubna," uvedl ředitel pivovaru František Horák. Ve Svijanech naposledy zdražovali pivo od 1. dubna loňského roku, kdy půllitr jedenáctky a třináctky podražil v průměru o 30 haléřů.
O zdražení piva naopak uvažují v soukromém Pivovaru Korbel Hrubý Rohozec na Turnovsku. Podle vedoucího obchodního oddělení Pavla Regnera však zatím není rozhodnuto, o kolik a zda vůbec. "Nebude to ale dříve než ve druhém čtvrtletí," poznamenal Regner.
Akciová společnost Pivovar Náchod, která je největším výrobcem piva v Královéhradeckém kraji, přistoupí ke zdražení piva zřejmě před letní sezónou. Důvodem je růst cen vstupů jako sladu, chmele, dopravy, sanitační chemie, energie. O kolik pivovar zdraží, není dosud rozhodnuto, uvedl šéf marketingu František Meduna.
Ke zdražení piva Zlatopramen a Březňák přistoupí v letošním roce a.s. Drinks Union se sídlem v Ústí nad Labem. "Přesný termín a rozsah zvýšení cen vedení společnosti dosud neprojednalo," řekl dnes mluvčí Drinks Union Daniel Syrovátko.
Vzhledem ke zvýšení ceny k 1. prosinci loňského roku neočekává co do výstavu sedmý největší český pivovar Starobrno v nejbližších měsících pohyb cen u svých výrobků. Generální ředitel firmy František Krakeš řekl, že podnik v průměru zdražil o sedm procent, což představovalo desetihaléřové položky.
Stejně tak se zdražováním nyní nepočítá znojemský pivovar Hostan. Podle jednatele Petra Dvořáka náklady sice vzrostly, ale situaci bude vedení ještě vyhodnocovat. "Pokud zdražíme, nebude to více než o inflaci," uvedl Dvořák. Jako vždy začátkem roku, ale ne dříve než v dubnu, zdraží naopak své pivo Pivovar Černá Hora na Blanensku. Podle ředitele Ivo Štorka se zvýšení cen bude pohybovat kolem pěti až šesti procent, i když se náklady na výrobu zvedly podstatně více. V průměru se výrobky černohorského pivovaru zdraží o čtyřicet haléřů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down