29.01.2001 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozhořčení zemědělci zasypali italský parlament kvůli BSE vejci

Několik stovek italských chovatelů hovězího dobytka se dnes nanovo srotilo před budovou parlamentu v Římě na znamení nesouhlasu s rozhodnutím vlády porazit všechna stáda, v nichž se projeví případ onemocnění bovinní spongiformní encefalopatií (BSE), tzv. nemoci šílených krav.

Hlavní vchod do parlamentu zasypali množstvím vajec a pomerančů, když se jim nepodařilo dostat se dovnitř. Na místo musely být povolány pořádkové síly, aby rozvášněný dav alespoň uklidnily. Italské veterinární orgány zatím potvrdily v Itálii jediný případ BSE, další - o němž se spekulovalo před několika dny - se v pondělí nepotvrdil. Přesto v zemi pronikavě klesla spotřeba hovězího masa, a to o víc než 70 procent. Spotřebitelé se i přes opakované výzvy úřadů, že hovězí maso je bezpečné, odklonili k vepřovému a k drůbežímu masu a také k rybám. Chovatelé i zpracovatelé hovězího masa se řítí do propasti, podle odhadů sdružení Federcarni utrpělo toto odvětví průmyslu zatím finanční ztráty v hodnotě přes 140 miliónů dolarů, které každý den dále narůstají.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down