29.01.2001 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MZe chce omezit dovoz cukru

Česká republika od 1. září 1999 do 30. srpna 2000 dovezla 39,2 procenta cukru v režimu aktivního zušlechťovacího styku (AZS), ve kterém na dovoz není uvaleno clo. Množství takto dovezeného cukru je příliš vysoké a ministerstvo zemědělství (MZe) hodlá ve spolupráci s celní správou dovozy v rámci AZS omezit.

Vyplývá to z informací poskytnutých tiskovým oddělením MZe. AZS umožňuje výrobcům vyvážejícím potraviny s obsahem cukru nakupovat tuto surovinu za světové ceny, protože dovozy v tomto režimu nepodléhají jinak platnému šedesátiprocentnímu clu.
Vzhledem k tomu, že příliv neprocleného cukru do ČR je vysoký a navíc je obtížné uhlídat jeho zpětný vývoz, komplikuje se fungování regulačního mechanismu na trhu s cukrem. Jeho hlavním prvkem je systém kvót na výrobu cukru.
MZe plánuje omezit počet povolení na dovoz cukru v režimu AZS a prostřednictvím celní správy zpřísnit kontroly dovozu i vývozu. Jakékoli zastavení dovozů by však podle Roldána bylo v rozporu s celním zákonem a mohlo by ohrozit některé tuzemské výrobce. MZe o něm proto neuvažuje. K zrušení dovozů v zušlechťovacím styku vyzval v prohlášení z 23. ledna předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Karel Duffek. Podle něj jsou tuzemské cukrovary schopny vyrobit dostatek cukru pro domácí trh i na export. Vývozcům potravin obsahujících cukr jsou výrobci připraveni dodávat surovinu za ceny blízké cenám světovým, jestliže bude vývoz zdokladován, dodal Duffek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down