29.01.2001 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

FAO varuje, že BSE je možná rozšířena i mimo EU

Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) upozornila na možnost rozšíření takzvané nemoci šílených krav (BSE) mimo země Evropské unie.

"Všechny země, které v 80. letech a poté dovážely hovězí dobytek a maso na kosti z Británie, je možno pokládat za země s rizikem (BSE)," sdělila tato odborná organizace, která má sídlo v Římě.
V ostatních evropských zemích, které nejsou členy unie, podle FAO existuje "naléhavá potřeb" přesně zjistit nebezpečí, zda se BSE opravdu rozšířila. "Nyní to znamená: laboratorní testy vzorků odebraných na jatkách, likvidaci nebezpečí a zlepšené zpracování poražených zvířat," tvrdí FAO.
Země mimo EU by rovněž měly "přiměřenými opatřeními chránit svá stáda, aby zajistily bezpečnost masa a masných výrobků. Odborná organizace doporučuje především preventivní zákaz krmení všech přežvýkavců, nebo ještě lépe všech zvířat, živočišnými moučkami, a připomíná, že BSE ani její lidská obdoba zatím nejsou léčitelné.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down