25.01.2001 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Německo snížilo věkovou hranici krav pro testy na BSE

Povinnost testovat na takzvanou nemoc šílených krav (BSE) každé dobytče jdoucí na jatka v Německu se s okamžitou platností snižuje z dosavadních 30 měsíců věku zvířete na 24 měsíců. Oznámila to dnes v Berlíně nová německá ministryně zemědělství a ochrany spotřebitelů Renate Künastová.

Hranice 30 měsíců vycházela ze směrnice Evropské unie, kde závazně platí od letošního 1. ledna, německá vláda však povinné testy od této věkové hranice zavedla již od 2. prosince 2000. V zemi však byly nedávno objeveny i krávy mladší než dva a půl roku s pozitivním nálezem na BSE (bovinní spongiformní encefalopatie), a proto státní orgány cítily povinnost věkovou hranici povinných testů snížit.
Podle odhadů ministerstva nové nařízení znamená, že testy BSE zahrnou ročně o 300.000 kusů jatečního dobytka navíc. V současnosti již je podle agentury AFP v Německu 19 potvrzených případů BSE, z toho největší část v Bavorsku. Jednotlivé spolkové země zatím nadále diskutují o tom, má-li připravovaný zákon stanovit při potvrzení případu BSE vybití celého stáda, z nějž je postižený kus, nebo jen kusy stejného ročníku. Většina hlasů se zatím kloní spíše k "ročníkové" sanaci stád, a to i přes varování, že takový postup důvěru spotřebitelů v německé hovězí asi neobnoví. Ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, která se přiklonila k náročnější variantě, dojde v nejbližších dnech k vybití tisícihlavého stáda, v němž byl zjištěn jeden nakažený kus. Agentuře AFP to potvrdil Tilo Heuer, představitel okresu Merseburg-Querfurt.
Jde o dosud nejpočetnější stádo, které musí být v Německu kvůli BSE utraceno. Podle německých médií nejsou kusy utrácené kvůli BSE spalovány pouze v kafileriích, ale kvůli jejich značnému počtu i kvůli důkladnějšímu zničení nákazy jsou v některých spolkových zemích používána i krematoria. Popel je pak odborně likvidován.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down