25.01.2001 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vepřové maso asi podraží

Větší poptávku po vepřovém očekávají výkrmci prasat v důsledku krize v odbytu hovězího masa. Musí se však podle nich zvýšit průměrná nákupní cena jatečných prasat o 15 až 20 procent. O tolik jim totiž narostou náklady vzhledem ke zdražování krmných směsí a energie, upozornili včera producenti ve Větrném Jeníkově na fóru k vepřovému masu pořádaném Agrární komorou ČR a odbytovým družstvem Agropork. Takové zvýšení cen by však podle zpracovatelů vedlo ke zdražení vepřového v obchodě o 30 procent a cena masa by tak roztočila inflaci.

Počty prasat, stejně jako ostatních druhů hospodářských zvířat, trvale klesají, což je před naším vstupem do Evropské unie alarmující. V porovnání s rokem 1996 se stavy v loňském roce snížily o půl milionů prasat na 3,5 miliony kusů. Proti roku 1999, kdy u vepřového vypukla největší krize a nákupní ceny byly v průměru o 30 procent nižší než náklady, se loni zvýšila průměrná nákupní cena o 4,77 koruny, na 34,75 koruny za kilogram živé hmotnosti. Protože se však tržní produkce snížila o 50 tisíc tun, zvýšily se proti roku 1999 tržby celkem pouze o 600 až 700 tisíc korun. Porážková hmotnost prasat poklesla za stejné období ze 111,3 kg na 110,7 kg.
Průměrná cena prasat, za niž loni prodával Agropork, dosáhla podle jeho předsedy Jana Fibingra 35,40 koruny za kg. Zemědělci, kteří nejsou sdružení do odbytových družstev, podle něj vydělávají na úkor těch, kteří jsou organizováni v uskupeních ovlivňujících situaci na trhu.
Od letošního 1. dubna se u nás povinně zavádí aparativní hodnocení prasat podle systému SEUROP. Přestože bylo zatím proškoleno 70 odborníků pro přístrojovou klasifikace a probíhá i školení pracovníků pro dvoubodové hodnocení, které najde uplatnění v menších zpracovatelských provozech, chybí doposud jednotný klasifikační systém. V současnosti u nás existují například tři varianty klasifikačních tabulek pro hodnocení jatečných prasat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down