24.01.2001 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČSSD žádá vyšší odškodnění chovatelů skotu utraceného pro BSE

Poslanec sněmovního zemědělského výboru Václav Grüner (ČSSD) dnes v rámci projednávání zákona o bezpečnosti výrobků navrhl novelizovat zákon o veterinární péči tak, aby byly podmínky chovatelů skotu v ČR při utracení zvířat postižených takzvanou nemocní šílených krav (BSE) stejné, jako ve státech EU.

Grüner navrhl výrazně zvýšit náhradu ztrát po utraceném skotu, zároveň však klade pro odškodnění podmínku ochranného očkování.
Odškodnění ztrát po uhynulém skotu v důsledku BSE by se podle návrhu poslance mělo rovnat plné výši způsobených ztrát. Odškodnění se však snižuje o 50 procent ceny zvířete, bylo-li zvíře nutně poraženo, utraceno nebo uhynulo v důsledku nebezpečné nákazy, pro kterou se doporučuje ochranné očkování a chovatel nevyužil této možnosti. Grünerův stranický kolega a předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Palas dříve prohlásil, že panika kolem BSE je v ČR zbytečná.
Kvůli strachu z BSE kupují totiž lidé od listopadu podstatně méně hovězího masa. Téměř z něj přestaly vařit školy a nemocnice, i když se nemoc v ČR zatím nevyskytla. Obavy jsou ale podle Palase pochopitelné, neboť jednotlivé případy se objevují v okolních státech. ČR zakázala dovážet skot a potraviny z něj ze všech zemí Evropské unie kromě Řecka, Švédska, Finska a Rakouska.
Koncem loňského roku zastavila ČR dovoz hovězího masa z Francie, Portugalska, Belgie, Dánska, Irska, Lucemburska, Nizozemska, Německa a Španělska, v roce 1994 i z Británie a Švýcarska. Od 18. ledna se do ČR nesmí dovážet hovězí z Itálie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down