24.01.2001 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČZPI zpřísní kontrolu masných výrobků v obchodní síti

Hloubkovou kontrolu masných výrobků v obchodní síti zahájila Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI). V souvislosti s výskytem nemoci BSE se inspekce zaměří zejména na falšování výrobků z masa.

"Inspektoři prověří, zda výrobky skutečně obsahují jen ty druhy masa, které výrobce na obalech deklaruje," řekla mluvčí ČZPI Daniela Kolejková.
Upozornila, že podobné případy falšování zaznamenala ČZPI již v minulých letech. Podle zákona je povinen každý, kdo uvádí potraviny do oběhu, je řádně a pravdivě označit. U masných výrobků musí být i uvedeno, jaké druhy masa obsahují.
"ČZPI hodlá spotřebitelům zajistit, aby se podle informací na etiketách výrobků mohli sami rozhodnout, zda si koupí potraviny s obsahem například hovězího masa, či nikoliv," dodala mluvčí. Kolejková dále uvedla, že nyní neexistuje laboratorní metoda, kterou by bylo možné zjistit přítomnost původce onemocnění BSE ve zpracovaném masném výrobku.
Souhrnné informace o Creutzfeldt- Jakobově chorobě a BSE ze zdrojů Světové zdravotnické organizace budou v nejbližších dnech k dispozici na webových stránkách ČZPI, tedy www.czpi.cz. Podle údajů Státní veterinární správy je nyní jasná metodika odběru vzorků, metodika jejich zpracovávání a následné předávání informací i další kroky, které by veterinární správa společně s ministerstvem zemědělství podnikla v případě výskytu BSE. Počítá se s vyšetřením asi 5000 kusů skotu ročně.
Do České republiky, kde zatím výskyt BSE nebyl zaznamenán, platí zákaz dovozu skotu, potravin a krmiv z něj ze všech zemí Evropské unie, kromě Řecka, Švédska, Finska a Rakouska.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down