16.01.2001 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovenské ministerstvo zemědělství odmítá české clo na sladidla

Slovenské ministerstvo zemědělství nesouhlasí se zavedením nebo zvýšením dovozních cel na umělá sladidla o 60 až 100 procent, které česká vláda schválila na začátku ledna. Resort považuje postup české strany za "porušení zásad spolupráce" v rámci celní unie, sdělila médiím mluvčí Anna Majkútová.

"Zavedení ochranných opatření - cla na dovoz glukózových sirupů, glukózy, dextrózy a výrobků na bázi izoglukózy - nebylo projednáno ani ve Výboru pro koordinaci hospodářské politiky v zemědělství, ani v Radě Celní unie," argumentuje slovenské ministerstvo.
Mluvčí českého ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Anna Stárková však řekla, že MPO o clech na sladidla včas informovalo slovenské ministerstvo hospodářství, které Slovensko při jednáních v rámci celní unii reprezentuje. "Státní tajemník ministra hospodářství Peter Brňo požádal MPO o urychlené uskutečnění bilaterálních jednání, která se mají konat ještě tento měsíc," uvedl mluvčí ministerstva Peter Benčurik s tím, že úřad nyní zkoumá, zda je český krok v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) a celní unie.
Navzdory dřívějším informacím se část nařízení české vlády ze 3. ledna týká i Slovenska. Jedná se o zavedení nebo zvýšení dovozního cla na 60 až 100 procent na glukózové sirupy ostatní, ostatní cukry včetně invertního, sirupy s přísadou aromatických látek nebo barev z izoglukózy a ostatní sirupy s přísadou těchto látek, informovalo slovenské ministerstvo hospodářství. "Prozatímní ochranné opatření na dovoz sladidel do ČR je uplatňováno bez ohledu na zdroj, to znamená, že se týká i Slovenské republiky," sdělila Stárková. Výjimkou jsou však položky, na které ČR uplatňuje dovozní kvótu, tedy například izoglukóza, na kterou ČR loni zavedla kvótu ve výši 5000 tun a se stejným omezením se počítá i letos. Opatření má platit 200 dní od 10. ledna, kdy bylo vydáno ve Sbírce zákonů. Jeho platnost by tedy měla skončit 28. července.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down