20.12.2000 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V německém pohraničí s ČR zjištěn další případ BSE

Německo registruje už třetí potvrzený případ tzv. nemoci šílených krav. Dnes jej oznámily úřady v bavorském okrese Cham, který přiléhá k západním Čechám.

Stále se zatím čeká na kontrolní testy ještě jednoho podezření na bovinní spongiformní encefalopatii (BSE) v okresu Neumarkt jihovýchodně od Norimberka.
Zatímco v minulosti přicházely zprávy o šíření infekce hlavně z Británie a Francie, zaznamenalo Německo poprvé toto nebezpečné onemocnění hovězího skotu letos 24. listopadu u jedné krávy v nejsevernější zemi Šlesvicku-Holštýnsku. Podruhé pak o minulém víkendu na jihozápadě sousedního Bavorska, které produkuje plných 30 procent veškerého hovězího v Německu.
Od 6. prosince Němci zavedli zrychlené testy na BSE u porážených zvířat starších 30 měsíců a úřady nevylučují stále častější zprávy o výskytu. "Musíme počítat s dalšími případy BSE," konstatoval dnes v listu Die Welt ministr zemědělství Karl Heinz Funke. Po zjištění nových výskytů BSE německé úřady mj. vzápětí uzavírají dotyčné farmy a dočasně také jatka, kam byla zvířata přivezena na porážku. Do pondělí tak byl zastaven i provoz na jatkách v pohraničním Furth im Wald, kde byla minulý pátek poražena kráva z chamského okresu. Velká diskuse se mezitím rozvinula kolem v Německu tolik oblíbených a rozšířených párků a klobás. Německá vláda zatím odmítá zakázat prodej některých druhů uzenin, jak to nadhodila Evropská unie. Berlínské ministerstvo zdravotnictví se ohrazuje s tím, že nemá poznatky o tom, že by se do potravin dostávaly tzv. rizikové materiály, jako hovězí mozek nebo mícha.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down