19.12.2000 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podezření na BSE v německém pohraničí s ČR

Německé úřady oznámily 17.12. druhý potvrzený případ takzvané nemoci šílených krav, která byla tentokrát zjištěna na jihozápadě sousední spolkové země Bavorska. Mají zároveň podezření na dva další případy v bavorském regionu Horní Falce, který přiléhá k západním Čechám.

Poté, co zprávy o šíření bovinní spongiformní encelofatie (BSE) v minulosti přicházely hlavně z Británie a Francie, zaznamenalo Německo poprvé toto nebezpečné onemocnění hovězího skotu letos 24. listopadu u jedné krávy v nejsevernější spolkové zemi Šlesvicku-Holštýnsku.
Od 6. prosince pak zavedlo zrychlené testy na BSE u porážených zvířat starších 30 měsíců. Pozitivní nález u krávy z jižního Bavorska potvrdil Spolkový výzkumný ústav virových onemocnění zvířat v Tübingenu.
V případě dvou dalších podezření z Horní Falce se ještě musejí provést opakované kontrolní testy, jejichž výsledky mají být známy v nejbližších dnech. Jeden z podezřelých vzorků byl odebrán od zvířete chovaného v příhraničním okrese Cham a poraženého v pátek ve městě Furth im Wald. Druhý pak pochází z okresu Neumarkt jihovýchodně od Norimberka.
Všechny bavorské případy se zjistily u chovů na středně velkých rodinných farmách. Místní úřady preventivně uzavřely všechny inkriminované chovy a jatka, kde byla infikovaná zvířata poražena. Bavorský resortní ministr Josef Miller dnes hovořil o "těžké ráně" pro tamní zemědělství. Za možného původce dosud málo prozkoumané zvíření BSE, kterou někteří vědci dávají do souvislosti s nebezpečnou lidskou Creutzfeldtovou-Jakobovou nemocí, se považuje masokostní moučka přidávaná do krmných směsí.
Mezistátní obchodování s ní bylo v minulých letech v Evropě do značné míry omezeno nebo zakazováno. V Německu vyvolalo zjištění BSE nejistotu mezi spotřebiteli a vedlo k markantnímu poklesu prodeje hovězího masa.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down