15.12.2000 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Naše máslo není „jedovaté“

Greenpeace bije na poplach. Tvrdí, že české máslo obsahuje 2 až 60krát více chlorovaných aromatických látek, než vzorky másel z ostatních zemí. Opírá se o výsledky laboratoře Univerzity v britském Lancasteru. Ta údajně v našem másle nalezla 14 tisíc pikogramů (biliontin gramu, pg) polychlorovaných bifenylů (PCB) a více než 6 tisíc pg hexachlorbenzenu (HCB) na gram tuku. Podobně dopadlo i rakouské a čínské máslo.

Podle Jiřího Drápala ze Státní veterinární správy jsou výsledky britské laboratoře ve vzácné shodě s průměrnou hodnotou, kterou stanovila naše pracoviště ve vzorcích tuzemského másla v loňském roce a které jsou publikovány jako součást zprávy o monitoringu cizorodých látek v našem potravním řetězci i na internetové stránce SVS. Drápal upozornil: „Hygienický limit pro máslo je u PCB 0,3 a u HCB 0,2 mg/kg tuku. Hladiny limitů u nás a v EU jsou srovnatelné, limity chlorovaných pesticidů, a tedy i HCB jsou naprosto stejné, limit PCB je přísnější než v EU a všechny limity těchto látek máme přísnější než v USA. Hodnoty, které laboratoř zjistila v našem másle, představují zhruba dvoj- až trojnásobek detekčního limitu analytické metody. Rezidua polychlorovaných aromatických látek jsou součástí našich živočišných potravin, ale dosahují tzv. pozaďových hodnot, které jsou těsně nad hranicí detekčních limitů analytických metod.“ Drápal konstatoval, že problémy s těmito látkami, které pocházejí z chemických prostředků, barev, nátěrových hmot apod. u nás začaly v druhé polovině osmdesátých let. DDT se nesmí používat od roku 1974 a PCB od roku 1987. Pod tlakem veterinárního dozoru a za spolupráce zemědělské veřejnosti se odstraňovaly nátěrové hmoty, v případech významné kontaminace se likvidoval i skot.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down