14.12.2000 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvótace mléka je podle Fencla nutná pro prosperující trh

Rozhodnutí zavést od dubna příštího roku kvótace na mléko je prospěšné pro trh s mlékem a je nezbytné pro prosperitu zemědělců. To obhajoval při setkání se soukromě hospodařícími zemědělci v Havlíčkově Brodě ministr zemědělství Jan Fencl.

Podle něj se ministerstvu nedaří vést se zemědělci potřebný dialog. "Jsem přesvědčen, že většina vašich kolegů neví, proti čemu v pondělí na demonstraci pořádané Asociací soukromých zemědělců (ASZ) protestovali," řekl Fencl.
ASZ, jejíž někteří členové se zúčastnili včerejšího setkání, nesouhlasí se zavedením kvótací, které podle ní neumožňují rozvoj konkurenceschopných podniků a brání novým subjektům začít v tomto oboru podnikat bez souhlasu státu. Soukromí zemědělci sdružení v sekci soukromě hospodařících zemědělců při Agrární komoře stejně jako Agrární komora ČR a Svaz zemědělských družstev a společností však mléčné kvóty podporují.
Vedle ASZ s kvótami nesouhlasí Českomoravský svaz mlékárenský, Asociace soukromých cukrovarů, Farmářské centrum a Sdružení podnikatelů ČR.
Podle Fencla je užití mléka a jeho produktů určováno vnitřní spotřebou a vývozem mléka s dotacemi. "Nyní máme peníze pouze na to, abychom mohli vyprodukovat a užít nebo vyvézt 2,6 miliardy litrů mléka," řekl Fencl a dodal, že kvóty pro příští rok jsou nastaveny právě na tuto úroveň. V okamžiku, kdy se vyprodukuje více mléka než spotřebuje vnitřní trh a než bude více peněz na podporu vývozu, se podle ministra zhroutí trh a poklesnou ceny. "Proto se zavádějí kvótace, které budou zárukou dobrých cen a setrvání zemědělců na trhu," řekl.
Cena, kterou by zemědělci měli chtít, by mohla podle Fencla být o deset haléřů až korunu vyšší než je současná úroveň. Ta se pohybuje okolo státem stanovené minimální ceny 7,50 korun za litr. Výrobní náklady jsou přitom u dojnic s průměrnou dojivostí asi 11,4 procenta pod hranicí rentability. V letošním roce produkce mléka v České republice bude okolo 2,79 miliardy litrů. Z toho by mělo být vyvezeno v přepočtu 500 miliónů litrů mléka. Náklady na subvence exportu mají letos činit okolo 1,25 miliardy korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down