13.12.2000 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na 400 soukromých zemědělců protestovalo proti mléčným kvótám

Zhruba 300 až 400 soukromých zemědělců začalo včera ve 12:00 demonstrovat na pražské Letenské pláni proti nařízení vlády, které stanoví produkční kvóty mléka na léta 2001 až 2005.

Podle účastníků demonstrace je kritizované vládní nařízení cíleným administrativním opatřením, které má za úkol omezit další rozvoj nově vzniklých soukromých farem. Hlavním cílem je podle nich oslabit konkurenci přežívajícím podnikům starého typu a zajistit jim stabilní podíl na mléčném trhu.

Zavedení kvót na produkci mléka schválila vláda 23. listopadu. Roční kvóta představuje 2,6 miliardy litrů. Systém by měl začít fungovat od 1. dubna příštího roku.

Systém kvót podle ASZ zavedením kompenzačních plateb rovněž zvyšuje prodejní cenu mléka, což umožní neefektivním producentům pokračovat ve výrobě.
Systém zároveň brání novým subjektům začít v tomto oboru podnikat bez souhlasu státu. Podle soukromých zemědělců navíc představuje větší byrokracii, vytváří možnost korupce a zavedení černého obchodu s kvótami. Ani argument ministerstva zemědělství, že mléčné kvóty musela ČR převzít ze společné agrární politiky EU a zabezpečit jejich fungování pracovnímu datu vstupu do unie 1. ledna 2003 podle ASZ neobstojí. "Sedm zemí EU uvažuje o zrušení kvót po roce 2008 a diskusi k jejich zániku plánuje už na rok 2002. Navíc je jasné, že ČR do unie v roce 2003 nevstoupí," řekl koncem listopadu tajemník asociace Michal Pospíšil.
Kromě protestní akce v Praze hodlá ASZ v okamžiku, kdy nařízení vyjde ve Sbírce zákonů, podat proti němu stížnost k Ústavnímu soudu. Úsilí asociace podporuje Českomoravský svaz mlékárenský, Svaz nezávislých výrobců cukru, Farmářské centrum a Sdružení podnikatelů ČR. Agrární komora ČR a Svaz zemědělských družstev a společností přes vlastní výhrady vůči schválenému systému kvót však postoj ASZ nesdílí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down