12.12.2000 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

WTO potvrdila sankční cla USA proti EU za banány

Spojené státy vyhrály další kolo sporu o obchod s banány s Evropskou unií. Odvolací orgán Světové obchodní organizace (WTO) rozhodl, že USA mohou i nadále uplatňovat sankční cla na zboží z EU v roční hodnotě 191,4 milionu USD, uvedla v noci na dnešek ve svém sdělení vedoucí úřadu obchodního zmocněnce USA Charlene Barsehfská.

Barshefská obvinila EU z toho, že se neustálým právním kličkování snaží vyhnout plnění svých povinností účastníka mezinárodního obchodního systému. "Opakovaně říkáme, že spor o banány může a měl by být vyřešen tím, že EU bude dodržovat pravidla WTO, a nikoliv nekonečnými právními kroky," uvedla Barshefská podle agentury Reuters.
Rozhodnutí WTO je posledním projevem dlouhého sporu, v němž se USA a země Latinské Ameriky postavily proti restriktivnímu režimu dovozu banánů do EU, zvýhodňujícího spřízněné producenty. EU nesplnila požadavky WTO na změnu tohoto režimu a světová organizace tak loni v dubnu schválila sankce USA.
EU si pak stěžovala, že USA v uvalování sankcí postupovaly předčasně a nelegálně. Panel pro řešení sporů u WTO letos v červenci došel k závěru, že Washington loni v březnu při změnách dovozních depozit postupoval předčasně, nelegálním však postup USA neshledal. Toto rozhodnutí bylo nyní schváleno odvolacím orgánem WTO.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down