06.12.2000 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sněmovna schválila zemědělcům dotace 4,04 mld. Kč

Poslanecká sněmovna dnes schválila ministru zemědělství Janu Fenclovi návrh podpůrných programů pro zemědělství na příští rok ve výši 4,040 miliardy korun.

Z celkové částky půjde jako nepřímá podpora 1,570 miliardy korun Podpůrnému garančnímu rolnickému a lesnickému fondu, kterému přitom měly podle původního vládního návrhu připadnout dvě miliardy korun. O rozdíl mezi těmito částkami se zvýší přímá podpora, a to z vládou navržených 2,040 na 2,470 miliardy. Větší část z této částky bude využita na neinvestiční dotace, menší na kapitálové výdaje.
Nejvyšší částka, 500 milionů korun, připadne na podporu využívání ekologických paliv. Na chov krav bez tržní produkce mléka, chov ovcí a koní uvolní ministerstvo zemědělství MZe 480 milionů korun.
Nově poslanci mezi podpůrné programy zařadili podporu zlepšování kvality pšenice ozimé a řepky olejné. Z částky původně určené pro Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond na tento program přesunuli 280 milionů korun. Částku 230 milionů korun poskytne ministerstvo na obnovu vinic, chmelnic, ovocných sadů i prostorových a technických izolátů. Udržování a zlepšování genetického potenciálu hospodářských zvířat, osiv a sadby podpoří 210 miliony korunami pro zvířata a 170 miliony pro osivo a sadbu. Na chov dojných krav připadne 150 milionů korun.
Poslanci dále mezi podpůrné programy doplnili podporu mladých začínajících zemědělců, na kterou půjde 100 milionů korun. Bude určena pro samostatně hospodařící rolníky do 35 let, kteří začali samostatně hospodařit nejdříve v roce 1998. Po 55 milionech korun připadne podpoře genetických zdrojů a podpoře poradenství a vzdělání. Po 50 milionech korun získá podpora ozdravování polních a speciálních plodin a podpora nákazového fondu a zemědělského pojištění. Částka 35 milionů korun podpoří chov starokladrubského koně a 25 milionů korun budování kapkové závlahy v sadech a chmelnicích. Zbývajících 80 milionů korun půjde na podporu vzniku a činnosti odbytových organizací výrobců.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down