06.12.2000 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nařízení vlády o kompenzaci za sucho by mělo platit od pátku

Nařízení vlády o pětimiliardové kompenzaci zemědělcům za škody způsobené jarním suchem, kterou chce stát krýt vydáním dluhopisů, by mělo vstoupit v platnost zveřejněním ve Sbírce zákonů v pátek 8. prosince. Žádosti o kompenzace pak zemědělci budou moci podávat od následujícího pracovního dne po dobu 30 dnů od vstupu nařízení v platnost.
Metodiku MZe pro vyplácení náhrad najdete v rubrice DOKUMENTY

"Protože následující den po začátku platnosti nařízení je sobota, první žádosti budou moci zemědělci podat až v pondělí 11. prosince," uvedl Kovář, tisk. mluvčí MZe s tím, že formální proceduru na vyplacení kompenzace mohli zemědělci s územními odbory MZe zahájit od 24. listopadu.
Žadatel o kompenzaci by neměl mít žádné nesplněné závazky vůči státu, vůči finančnímu úřadu, Podpůrnému garančnímu rolnickému a lesnickému fondu, Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu a Pozemkovému fondu.
Žadatel by měl mít zároveň zaplacené zdravotní a sociální pojištění. Výše kompenzace přidělená jednotlivým zemědělcům závisí na počtu platných a prověřených žádostí o kompenzaci.
Kromě této pomoci chce ministerstvo uvolnit dalších 150 milionů korun ze svého rozpočtu, přičemž 200 milionů korun již z vlastního rozpočtu vyplatilo. Pomoc poskytne i Pozemkový fond, a to snížením splátek nájmů za státní zemědělskou půdu. Celkové škody, které zemědělci utrpěli, přesahují podle MZe původně odhadovaných 10,7 miliardy korun kvůli počasí v období sklizně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down