29.11.2000 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Farmářské centrum stávající systém mléčných kvót odmítá

Nařízení vlády o mléčných kvótách, které vláda schválila 22. listopadu beze změn požadovaných zemědělci, považuje Farmářské centrum za nepřijatelné. Pro Agroweb to uvedl předseda Farmářského centra (FC) Drahomír Tobiáš.

V případě nezahrnutí změn do vládního nařízení požaduje FC novelu zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF). Schválená roční kvóta představuje 2,6 miliardy litrů mléka. Při rozdělování individuálních produkčních kvót by měli být uspokojeni všichni zájemci a systém by měl začít fungovat od 1.dubna příštího roku.
Pro případné zvýšení individuálních produkčních kvót a přidělení nových kvót by měla sloužit tzv. rezerva kvót, která spolu s individuálními kvótami nesmí v příslušném roce převýšit národní kvótu 3,01 miliardy litrů mléka. Podle Tobiáše je nezbytné pro kvótaci zavést například informační systém pro monitoring cen a produkce na základě aktuálních statistických dat. Tobiáš požaduje i veřejnou diskusi o výši minimální ceny mléka a kompenzačních platbách za jeho sníženou produkci. V souladu se zákonem o SZIF chce FC vyhlásit cílové a referenční ceny pro regulaci trhu s mlékem a stanovení jednotných minimálních cen rozhodujících výrobků, jako je mléko, máslo a jogurty.
Centrum zároveň požaduje tzv. saldování, které dovoluje mlékárně, aby překročení produkční kvóty od jednoho výrobce vyrovnala nenaplněním produkční kvóty od jiného výrobce. Dalšími požadavky je využití rezervy kvót ve prospěch rozvoje produkce a mladých farmářů a zrušení sankcí za překročení ročních kvót. Vedle FC s mléčnými kvótami nesouhlasí ani Asociace soukromého zemědělství, která proti nim hodlá podat stížnost k Ústavnímu soudu ČR a připravuje protestní akce se zemědělskou technikou v ulicích Prahy. Agrární komora ČR a Svaz zemědělských družstev a společností přes některé výhrady vůči kvótám postoj asociace nesdílejí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down