29.11.2000 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rada SFTR chce zajistit vývozní licence na 100 tisíc tun pšenice

Rada Státního fondu tržní regulace (SFTR) uložila řediteli fondu zajistit zapracování požadavku na udělení kvóty vývozních licencí v objemu 100 tisíc tun pšenice do nařízení vlády, kterým se stanoví výrobky, na něž stát přidělí vývozní licence pro 1. až 3. čtvrtletí příštího roku.

Redakci Agrgowebu to sdělil tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář. "Fond má možnost požádat včas ministerstvo průmyslu a obchodu o vyblokování určitého objemu vývozních licencí pro státem intervenčně nakoupené obilí," vysvětlil Kovář s tím, že zajištěné vývozní licence nejsou pro fond, ale pro jeho smluvní partnery, kteří obilí vyvezou.
Rada zároveň schválila prodej potravinářské pšenice, kterou fond nakoupil z letošní sklizně, a doporučila prezidiu Státního zemědělského intervenčního fondu zrušit licence na export pšenice ze sklizně příštího roku. Pokud prezidium toto doporučení schválí, lze podle Kováře očekávat, že liberalizace obchodu s pšenicí povede k cenové stabilizaci a zprůhlednění trhu s touto komoditou. Dnešní jednání Rady SFTR bylo poslední před zasedáním nového prezidia Státního zemědělského intervenčního fondu, které bylo jmenováno 22. listopadu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down