Dnešním dnem se rozšířil zákaz dovozu masokostních mouček do České republiky z Británie, Francie a Portugalska i na ostatní členské státy Evropské unie. Nadále platí zákaz dovozu masokostní moučky ze Švýcarska.
Agrowebu to dnes řekl tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. ČR tak podle něj reagovala na zprávu německého ministerstva zemědělství o dvou prokázaných případech nemoci šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie skotu, BSE). Německo dosud zdůrazňovalo, že jeho krávy nebyly postiženy touto nemocí. Šest případů BSE zjištěných předtím v zemi se týkalo dobytka britského a švýcarského původu. České masokostní moučky nejsou podle SVS a asanačních ústavů nebezpečné, splňují všechny normy a požadavky státních a kontrolních orgánů ČR i požadavky EU. Každý asanační ústav vydává ke každému balení masokostní moučky atest, který vedle jakostních znaků moučky upozorňuje, že krmná surovina obsahuje bílkovinné složky získané ze savčích tkání a je zakázáno ji zkrmovat přežvýkavcům. zdz (pokr Je-li tedy s moučkou nakládáno dle etikety, nebezpečí nákazy nemocí šílených krav pro zvířata ani pro lidi nehrozí. Podle Dubna si však masokostní moučku v praxi může od asanačních ústavů koupit kdokoli. Přestože tedy pokyn SVS z roku 1991 zakazuje přežvýkavcům zkrmovat kostní a masokostní moučky vyrobené z přežvýkavců a norků a zákon o krmivech z roku 1996 se všemi prováděcími vyhláškami zakazuje používání masokostních mouček do kompletních a doplňkových krmiv pro přežvýkavce, je podle Dubna teoreticky možné, že někteří zemědělci porušují zákon a masokostní moučku do krmiva skotu přidávají. I v tomto případě by však nebezpečí z nemoci šílených krav, které vzniká po požití masa nemocného skotu spotřebitelům hrozit nemělo. Masokostní moučky totiž zpracovávají asanační ústavy podle normy při teplotě 133 stupňů Celsia, pod tlakem tří atmosfér, po dobu 20 minut a jednotlivé částice suroviny pro sterilizaci nesmějí být větší než pět centimetrů. Veterinární správa odmítá i možnost nakažení spotřebitelů dovezeným masem nebo masem z tuzemského skotu vykrmeného krmnými směsmi s dovezenou masokostní moučkou, protože SVS provádí přísné kontroly dovezeného živého skotu, hovězího masa i masokostních mouček. Choroba BSE byla poprvé popsána v Británii v listopadu 1986 a o rok později testy objevily, že příčinou BSE je krmení dobytka moučkou z ovčího masa a kostí. V březnu 1996 dokázali vědci, že BSE je přenosná na člověka. Nynější krize kolem BSE začala ve Francii asi před měsícem, kdy se zjistilo, že se do distribuce dostalo maso ze stáda, v němž onemocněla jedna kráva. Česká republika proto od 21. listopadu zakázala dovoz hovězího masa, skotu, embryí a masokostní moučky z Francie a Portugalska. Obdobný zákaz dovozu z Británie a Švýcarska platí od roku 1994.