23.11.2000 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fenclův návrh systému produkčních mléčných kvót prošel

Vláda schválila ministru zemědělství Janu Fenclovi návrh systému produkčních kvót mléka. "Schválení mléčných kvót považuji za zatím nejdůležitější rozhodnutí v oblasti zemědělství, které Českou republiku výrazně posunulo směrem k Evropské unii," uvedl na tiskové konferenci po zasedání vlády Fencl. Cílem systému mléčných kvót je snížení nadprodukce mléka a mléčných výrobků a stabilizace trhu mlékem.

Ministerstvo zemědělství navrhlo stanovit roční kvótu na 2,55 miliardy litrů mléka, což přibližně odpovídá rozsahu tržní produkce ČR v loňském a letošním roce. Při přidělování individuálních produkčních kvót by tedy měli být uspokojeni všichni zájemci. Systém kvót by měl začít fungovat od 1. dubna příštího roku. Pro případné zvýšení individuálních produkčních kvót a přidělení nových kvót by měla sloužit tzv. rezerva kvót. Součet rezervy a všech individuálních produkčních kvót nesmí v příslušném roce převýšit navrhovanou národní kvótu 3,01 miliardy litrů mléka. Mléčné kvóty musela ČR převzít ze společné agrární politiky EU a zabezpečit jejich fungování k pracovnímu datu vstupu do unie 1. ledna 2003.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down