21.11.2000 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ministři EU rozhodli o rozšíření testování dobytka na BSE

Ministři zemědělství zemí Evropské unie (EU) dnes po šestnáctihodinovém rokování rozhodli, že od 1. ledna příštího roku se povinné testování tzv. nemoci šílených krav rozšíří na všechen dobytek starší 30 měsíců z ohrožených stád.

Výsledek nočního maratónu je kompromis ve snaze uklidnit paniku a obnovit důvěru spotřebitelů. Některé členské státy jako Rakousko, Finsko či Švédsko byly k takovému opatření zdrženlivé zejména kvůli vysokým nákladům na testování. Navíc tyto země nezaznamenaly žádné nebo jen malé počty případů onemocnění BSE (bovinní spongiformní encefalopatie). Ze zveřejněného usnesení dále vyplývá, že EU zamýšlí od 1. července příštího roku testovat všechen dobytek určený ke konzumaci. Ministři se shodli, že je nutné najít zdroje ke spolufinancování testování na úrovni EU. Nynější krize kolem nemoci šílených krav začala ve Francii asi před měsícem, kdy se zjistilo, že se do supermarketů dostalo potenciálně nakažené maso. Paříž, která v současné době EU předsedá, již zakázala používat ve Francii kostní a masové moučky, které se používají jako krmivo pro hospodářská zvířata, a snažila se k tomu přesvědčit i ostatní členské státy. Opatření Francie posoudí během dneška a středy veterinární výbor EU a měl by navrhnout, zda se zákaz používání kostních mouček rozšíří na všechny země EU, či zda ho Francie bude muset zrušit. Francie se navíc zavázala, že nebude vyvážet kostní a masové moučky, maso od kosti a tuk vyráběný z kostí.
Ministři se znovu sejdou 4. prosince a do konce roku chtějí nalézt konečné řešení problémů spojených s BSE. "Během posledních tří týdnů francouzská spotřeba hovězího masa klesla o 40 %, což je varující," řekl mluvčí komise Gregor Kreuzhuber. Cenový vývoj je podle něj méně dramatický než spotřeba, když ceny hovězího v EU poklesly v průměru o 5,9 %. Komise podle něj navrhuje pomoc při skladování francouzského hovězího, které nejde na odbyt. Plán komise dotovat zejména francouzské soukromníky, aby mohli koupit maso a uskladnit ho na šest měsíců od prosince 2000, bude stát 60 milionů eur. Komise dále zvažuje rozšířit výrobu olejnatých semen v EU, aby jimi nahradila kostní moučku v krmivech pro zvířata. To by však znamenalo prosadit změnu omezení osevní plochy pro tyto plodiny, na které EU přistoupila v rámci Světové obchodní organizace (WTO).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down