21.11.2000 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zemědělci mohou o kompenzace za sucho žádat od 1. prosince

Zemědělci postižení jarním suchem mohou od 1. prosince žádat náhradu škod z pětimiliardové kompenzace. Ustanovení vlády o pomoci zemědělcům, které chce stát krýt vydáním dluhopisů, vstoupí totiž v platnost ve Sbírce zákonů nejpozději 30. listopadu.

Sdělil to ministr zemědělství Jan Fencl s tím, že formální proceduru na vyplacení kompenzace mohou zemědělci s územními odbory MZe zahájit již od 24. listopadu. Žadatel by neměl mít žádné nesplněné závazky vůči státu. Konkrétně se podle Fencla jedná o závazky vůči finančnímu úřadu, Podpůrnému garančnímu rolnickému a lesnickému fondu, Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu a Pozemkovému fondu. Žadatel by měl mít zároveň zaplaceno zdravotní a sociální pojištění.
"Kromě této pomoci uvolní ministerstvo dalších 150 milionů korun ze svého rozpočtu," uvedl Fencl. MZe o nich jedná s ministerstvem financí, neboť prostředky pocházejí z podpor nevyplacených na jiné účely a jsou nepřeveditelné z roku na rok. MZe by z této částky mělo hradit veškeré zaorávky a škody nad 70 %.
Pomoc zemědělcům byla poskytnuta i v několika dalších podobách. MZe již vyplatilo 200 milionů korun ze svého rozpočtu. Pomoc poskytne i Pozemkový fond, a to snížením splátek nájmů za státní zemědělskou půdu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down