20.11.2000 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Problematickou položkou obchodu mezi ČR a SR zůstává izoglukóza

Dovoz českého piva na Slovensko již nepředstavuje zásadní problém česko-slovenského obchodu v rámci celní unie. Jedinou tzv. citlivou položkou tak zůstává pouze izoglukóza.

Po zasedání Rady celní unie (RCU) se na tom shodli ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a slovenský ministr hospodářství Ĺubomír Harach. "Citlivé položky přestávají být citlivými v tom smyslu, že by se jimi musela zabývat Rada celní unie," prohlásil Harach, který uvedl, že na příští rok by slovenská dovozní kvóta neměla být nižší než pro letošek stanovených 532 tisíc hektolitrů a k 1. lednu 2002 by toto ochranářské opatření mělo být zrušeno. "Obchod s pivem se určitě bude dále liberalizovat," doplnil Grégr s tím, že jedinou choulostivou položkou vzájemného obchodu zůstává izoglukóza, pro jejíž dovoz ze Slovenska je letos stanovena kvóta 5000 tun. "Mimo jiné je to také otázka cenová, protože například od Maďarska kupujeme izoglukózu levněji a tento konkurenční moment je také velice důležitý," dodal český ministr.
Odbourání problému s pivem Harach odůvodnil faktem, že české pivovary letos vyčerpaly pouze o něco více než polovinu slovenské kvóty. Podle našich informací se za letošních deset měsíců na Slovensko vyvezlo zhruba 297 000 hektolitrů českého piva, což představuje necelých 56 % stanoveného limitu.
Jedním z hlavních bodů jednání Rady celní unie bylo jmenování Jaromíra Císaře na post generálního ředitele Stálého sekretariátu RCU se sídlem v Bratislavě. Bývalý ministr pro místní rozvoj do této funkce nastoupí na začátku prosince. Rada rovněž odsouhlasila nové celní sazebníky platné pro příští rok a usnesla se, že od ledna vstoupí v platnost dohoda o vzájemném uznávání výsledků zkoušek akreditovaných laboratoří a státních zdravotních ústavů v oblasti agropotravinářských výrobků, jejíž podpis se původně předpokládal již v říjnu, ale posunul se kvůli odlišným názorům obou stran na rozsah akreditací.
Grégr a jeho slovenský protějšek podepsali také mezivládní dohodu, kterou se mění ustanovení protokolu o definici pojmu "původní výrobky". Zástupci resortů financí se shodli na větším důrazu při zamezování celních úniků v případech tzv. 'poddeklarování' zboží, tedy uvádění nižší než skutečné hodnoty vyváženého zboží.
Předsedou RCU na nadcházejících šest měsíců bude slovenský ministr Harach.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down