20.11.2000 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Havel podepsal zákon o státním dluhopisovém programu

Prezident republiky Václav Havel ve čtvrtek 16. listopadu podepsal zákon o státním dluhopisovém programu na částečnou náhradu škod zemědělským subjektům postiženým suchem v roce 2000. Podpis připojil prezident i pod novelu zákona o rybářství, která nahradí 37 let starý zákon. Novinářům to sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Oba zákony schválil Senát 25. října.

Peníze získané vydáním dluhopisů ve výši pěti miliard korun poslouží k částečné náhradě škod, které zemědělci utrpěli v důsledku katastrofálního sucha letos na jaře. Jak již bylo uvedeno, podle ministerstva zemědělství přesáhly škody způsobené suchem zemědělcům původně odhadovaných 10,7 miliardy korun.
Všechny závazky z tohoto dluhopisového programu mají být splaceny do 35 let od účinnosti zákona, která začne dnem jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.
Novela rybářského zákona rozšiřuje okruh potenciálních uživatelů rybářského práva o vlastníky vodohospodářských děl či jezer a o vodohospodářské organizace. Hlavní vadou předchozího zákona byl fakt, že již v době svého vzniku neuznával vlastnická práva a neumožňoval tak rovný přístup k rybářskému právu všem subjektům, zejména vlastníkům. Vedle odstranění nejhorších nedostatků dosavadního zákona má novela překlenout období dvou či tří let, než bude rybářství upraveno novým zákonem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down