14.11.2000 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Restituenti podpořili Tlustého novelu transformačního zákona

Na dnešním celorepublikovém shromáždění restituentů, kterého se zúčastnil poslanec Vlastimil Tlustý a stínový ministr zemědělství ODS Miloslav Kučera, dali restituenti najevo podporu novele transformačního zákona podle návrhu poslanců Tlustého a Pavla Peška. Novela má umožnit vypořádání majetkových nároků oprávněných osob v zemědělských družstvech vydáním dluhopisů Pozemkového fondu.

Předloha umožňuje oprávněným osobám získat nevyplacený družstevní podíl ve třech splátkách, tedy v dluhopisech se splatností dvou, pěti a deseti let. Stát se pak prostřednictvím Pozemkového fondu stane věřitelem povinných osob do výše přijatých majetkových podílů. Na rozdíl od restituentů, kteří chtějí, aby stát za ně převzal veškeré závazky, družstevníci návrh Tlustého nepodporují. Podle předsedy svazu zemědělských družstev a společností Miroslava Jirovského jde návrh proti logice odstátnění zemědělských družstev a navíc k jeho realizaci nemá stát finanční zdroje.
Existují však ještě dva návrhy novel transformačního zákona. Jedním z nich je Kučerův návrh, který má ve středu projednat vláda. Návrh nutí povinné osoby k vyrovnání mechanismem krácení zemědělských podpor a dotací. Návrh zároveň umožňuje částečné majetkové a částečné finanční vypořádání dle současného stavu družstev nebo jejich právních nástupců. V případě přijetí této novely předpokládá Kučera uzavření transformačních vypořádání přibližně do dvou let. Třetím návrhem je materiál poslance ČSSD Ladislava Skopala. Ten navrhuje v případě oprávněných osob, které se staly účastníky transformovaného družstva nebo jeho právního nástupce, vypořádat jejich majetkový podíl dle stanov družstva nebo jeho nástupce. Pokud se však oprávněná osoba nestane členem družstva ani zemědělským podnikatelem, musí být její majetkový podíl vypořádán do šesti měsíců ode dne, kdy o vypořádání požádala. Majetkové nároky nečlenů činí podle Skopala 12 až 14 miliard korun. Vypořádání majetkového podílu navrhuje Skopal převodem vlastnictví věcí, práv a jiných majetkových hodnot z majetku družstva nebo jeho nástupce. Při převodu však musejí být zachovány podmínky další podnikatelské činnosti družstev i jeho nástupců.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down