14.11.2000 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pěstitelé jablek mají problémy s odbytem podzimních odrůd

Pěstitelé jablek mají kvůli velké úrodě v neintenzivních sadech značné problémy s odbytem podzimních odrůd. „Odbyt podzimních odrůd z intenzivních sadů je nyní asi o dvě třetiny nižší než ve stejném období loňského roku,“ řekl dnes redakci agrowebu tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Spotřebitelé totiž využili mimořádné úrody v zahradách a alejích k samozásobení, které se podle odhadu Ovocnářské unie meziročně zvýšilo o více než 60 % na zhruba 65 000 tun. Ve skladech pěstitelů je přitom asi 15 000 tun podzimních odrůd, z nichž část podle Ludvíka zcela jistě skončí v konzervárnách. S odbytem zimních odrůd, kterých je na skladech asi 40 000 tun, by tak velký problém být neměl. Jablka ze samozásobení totiž v patřičné kvalitě vydrží zhruba do ledna. Potom se spotřebitel podle Ludvíka pro kvalitní jablka do obchodů opět vrátí.
Celkový prodej jablek v obchodní síti by se měl podle tajemníka kvůli velkému samozásobení meziročně snížit asi o osm procent. Spolu s očekávaným poklesem farmářských cen za celou sezónu v průměru o pětinu na asi sedm korun se dá čekat snížení tržeb pěstitelů přibližně o 200 milionů korun. „To se negativně projeví v příštím roce na investicích,“ řekl Ludvík. Celková úroda jablek v ČR by měla letos dosáhnout rekordních asi 460 000 tun, což je proti loňsku o 74 % více. Z toho v intenzivních sadech se čeká úroda 200 000 tun, tedy o 40 % více. Ludvík poznamenal, že letos u intenzivních sadů naprosto nevyšly odhady sklizně, které v červnu počítaly s úrodou 131 000 tun. „Pokud by odhady lépe odpovídaly skutečnosti, dalo by se mnoho problémů, zejména při sklizni, řešit v předstihu,“ řekl.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down