14.11.2000 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozhodovací pravomoci k ochraně vod beze změn

Ústavní soud (ÚS) dnes zrušil rozhodnutí ministerstva zemědělství o povolení stavby vodní elektrárny Bělov na řece Moravě (okres Kroměříž). Kompetence k tomuto rozhodnutí má totiž podle Ústavního soudu ministerstvo životního prostředí, které se na soud také obrátilo.

Soud dodal, že ani novelizací zákona o působnosti ústředních orgánů se na kompetencích obou ministerstev nic nezměnilo. Soudce zpravodaj Ústavního soudu Vladimír Čermák upozornil, že do roku 1996 spadala většina rozhodovacích kompetencí v oblasti vodního hospodářství pod ministerstvo životního prostředí. V roce 1996 se novelizací přesunuly rozhodovací pravomoci na ministerstvo zemědělství. Ministerstvo životního prostředí však stále rozhoduje v případech, kdy jde o ochranu přirozené akumulace vod, ochranu vodních zdrojů a ochranu jakosti povrchových a podzemních vod. Z tohoto rozdělení kompetencí vycházel i Vrchní soud v Praze. Ten stanovil, že rozhodnutí o stavbě vodní elektrárny se netýká ani jedné oblasti, ve které rozhoduje ministerstvo životního prostředí.
Podle vrchního soudu bylo povolení stavby v pravomoci ministerstva zemědělství. Ve zdůvodnění nálezu Čermák upozornil, že účelem zákona o vodách je mimo jiné všestranně chránit vody. Protože podle Ústavního soudu nelze vyloučit, že stavba a následný provoz elektrárny se dotknou ochrany vod, přísluší rozhodnutí v této věci ministerstvu životního prostředí. Soudce zpravodaj také konstatoval, že v oblasti kompetencí ve vodním hospodářství jsou nejasnosti. Při novelizacích zákonů souvisejících s vodním hospodářstvím jejich tvůrci podle soudu nepřihlíželi k platné legislativě. Vznikl tak prostor pro časté kompetenční spory. Pokud jsou mezi dvěma orgány státní správy nebo orgány územní samosprávy a státní správy kompetenční spory, řeší je právě Ústavní soud.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down