13.11.2000 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EK navrhuje prověřit všechny starší krávy v 15 členských zemích

Evropská komise dnes sdělila, že navrhne členským státům, aby provedly testy na bovinní spongiformní encefalopatii (BSE) u všech kusů hovězího dobytka "nad určitou věkovou hranici". Smyslem je zastavit paniku a obnovit důvěru spotřebitelů v hovězí maso.

Komisaři David Byrne (ochrana spotřebitelů) a Franz Fischler (zemědělství) ve společném prohlášení uvedli, že program testů projedná ve středu Stálý veterinární výbor EU; 20. listopadu se jím budou zabývat ministři zemědělství "patnáctky". Nesdělili, kolik peněz by stála jeho realizace, ani kolika kusů dobytka by se týkal - přesnou věkovou hranici by měl určit až veterinární výbor. Podle sdělení komise by šlo o novou generaci testů, jež by se prováděly na živých zvířatech; dosavadní zkoušky se dělají jen ze vzorků mozku uhynulých zvířat. Návrh znamená podstatné rozšíření dříve schváleného projektu testování, který se má od 1. ledna 2001 týkat zhruba 170 000 dobytčat, jež patří do tzv. rizikových skupin nebo vykazují neobvyklé symptomy. Francie nečekala na EU a zahájila sama širší program zkoušek, který vedl k odhalení mnoha případů nemoci šílených krav. Důsledkem je značný strach spotřebitelů z hovězího masa, jeho zakazování ve školních jídelnách, stahování z jídelníčků restaurací.
Toto chování se rozšířilo i do sousední Belgie. Maďarsko, Polsko a Španělsko zakázaly dovoz francouzského hovězího. Evropská komise tyto kroky odsoudila. Podle komisaře Byrna nedosahuje francouzský výskyt nemoci zdaleka britských rozměrů. "Je to znepokojivé, čísla je však třeba hodnotit v souvislostech," napsala komise v prohlášení. Uvedla v něm, že nové testy umožnily ve Francii zjistit výskyt sedmi případů BSE na milión dobytčat.
"Vysoce riziková" situace je podle vědců tehdy, když tento počet dosáhne stovky kusů z miliónu. Exekutiva EU jinak vítá francouzské rozhodnutí úplně zakázat krmné směsi vyrobené z masa, zatím však neuvažuje o tom, že by se taková směrnice měla zavést na úrovni EU. Unie v minulých letech, poznamenaných krizí kolem britského hovězího, už zakázala krmit přežvýkavce směsmi a moučkami vyrobenými z masa a kostí savců a také spotřebovávat některé hovězí orgány, zejména míchu a mozek. Masové testování starších kusů dobytka by podle Byrna pomohlo uklidnit veřejnost a přispělo by k transparentnosti celé záležitosti. "Hlavně nesmíme dopustit dojem, že někdo něco tají," uvedl. Vyložil, že testy by se dělaly jen na starších kusech kvůli dlouhé inkubační době BSE.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down