10.11.2000 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vsetínští policisté vyšetřovali 31 případů nelegální těžby dřeva

Již 31 případů nelegální těžby dřeva vyšetřovali letos vsetínští policisté. Stíhají 18 osob, jimž hrozí za ohrožování životního prostředí a krádež ve spolupachatelství až osmileté vězení. Pět z nich je podezřelých, že se tohoto činu dopustili celkem patnáctkrát. Dva muži jsou ve vazbě.

Pro náš deník to uvedla vsetínská policejní mluvčí Lenka Urbánková. „Nepovolená těžba takzvaným holosečným zůsobem, při níž je zničen veškerý porost, závažně poškodila a ohrozila životní prostředí,“ uvedla mluvčí. Podle ekologů byl vážně narušen lesní ekosystém v regionu. Po neoprávněném vykácení smrkových porostů mladších 80 let v červnu a září ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku vznikla v krajině holá plocha o rozloze 1,3 hektaru. Vyšetřovatel obvinil osm mužů ze Vsetínska a Kroměřížska, kteří podle něj společně dvakrát neoprávněně káceli stromy. Dva jsou ve vazbě, ostatní jsou stíháni na svobodě. „V červnu vymýtili 370 metrů kubických smrkového porostu. Ekologové v tomto případě vyčíslili škodu na 500 000 a majitelé lesa na 800 000 korun. Navíc pád stromů poškodil elektrické vedení, jehož oprava stála energetiky 12 000 korun,“ upřesnila mluvčí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down