03.11.2000 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Teplý: Státní úředníci zadržují peníze, které nejsou jejich

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) již podal žalobu na Jihočeské mlékárny (JčM) kvůli neoprávněnému čerpání státních prostředků. Potvrdil nám to ve středu 1. listopadu ředitel fondu Jan Höck s tím, že byla žaloba k soudu podána už před týdnem. Generální ředitel JčM Milan Teplý však Höckova slova zpochybňuje a tvrdí, že fond ve skutečnosti žádnou žalobu nepodal.

Exportní subvence, které si Jihočeské mlékárny nárokují podle smlouvy uzavřené se Státním fondem tržní regulace na celý letošní rok, zúčtovává fond proti dlužné částce. Zhruba stomilionový dluh, v němž je zahrnuta podle fondu neoprávněně čerpaná částka včetně penále, se ke konci tohoto roku podle Höcka výrazně sníží. „Na pokrytí celé pohledávky to však stačit nebude,“ dodal.
Také v příštím roce chce SZIF v regulaci trhu s mlékem zachovat roční systém uzavírání smluv s mlékárnami na subvencovaný export přebytků, který se letos podle ředitele fondu osvědčil. „Jihočeské mlékárny se samozřejmě mohou do regulace na rok 2001 přihlásit, když zbytek dluhu do závěru letošního roku dorovnají,“ poznamenal Höck.
Podle Teplého však SZIF nemá právo si proti domnělému dluhu započítávat dotace na export, které náleží JčM. Těmto praktikám fondu se chce bránit. „Stále doufám, že je tu právní stát a proto se budu bránit právními prostředky. Vše jsem předal právnímu zastoupení, protože nemám čas se dohadovat se státními úředníky, ale musím tlačit firmu dopředu,“ řekl Teplý s tím, že státní úředníci mu zadržují peníze, které nejsou jejich.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down