Nedostatek vepřového masa České republice nehrozí a k jeho dovozu z Evropské unie není důvod. Včera to uvedl ředitel odbytového družstva Centrum Tábor Miroslav Ušatý s tím, že dovoz vepřového masa by pouze způsobil další pokles stavů prasat, který by pak dopad na dostatek vepřového masa už měl.
Ušatý tak reagoval na snahy některých zpracovatelů o jednostranné snížení dovozního cla u vepřového masa z důvodů jeho nedostatku v ČR. "V současné době je stav prasat zhruba na úrovni domácí spotřeby a vepřové maso se nemusí ani dovážet ani vyvážet," uvedl Ušatý.
Podle Českého statistického úřadu přitom při výrobě 292 705 tun vepřového masa od začátku roku do září klesla meziročně domácí produkce o 15,1 %. Problém vepřového masa však nevidí Ušatý v jeho nedostatku na trhu, ale v přebytku zpracovatelů, kteří chtějí za každou cenu přežít. "Zatímco v Dánsku, které zpracovává dvojnásobné množství masa, fungují tři porážková místa, v České republice jich existuje 750," řekl Ušatý. Podle něj by měl počet zpracovatelů v ČR klesnout zhruba pod 100, přičemž podniků, které zpracovávají 80-90 % produkce by mělo být maximálně deset.
S přebytkem zpracovatelů masa souhlasí tajemník Společenstva řezníků a uzenářů Čech, Moravy a Slezska Jaromír Štrobl. "Momentální kapacita zpracovatelů masa je asi o 10 % vyšší, než by měla být při současné spotřebě masa," řekl. Nedostatek vepřového masa ale podle něj na tuzemském trhu je a maso budou muset zpracovatelé z EU dovézt. Zatím však neví přesně kolik. "Dovoz vepřového masa ale pouze zlomí české ceny, které zemědělcům opět klesnou a mohou způsobit jejich zánik. Ke zlevnění masa na pultě přitom nedojde a přebytečné masokombináty přežijí," uzavřel Ušatý.