19.10.2000 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podle Čechů bude mít větší prospěch z rozšíření EU zemědělství nynějších členů

Téměř polovina Čechů (48 procent) odmítá možnost, aby čeští občané mohli po vstupu do Evropské unie vlastnit půdu v zahraničí a a naopak cizinci v České republice. Protichůdný názor pak zastává 37 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Ostře nesouhlasí s provázaným vlastnictvím půdy Maďaři, kterých je proti 75 procent dotázaných, jen 18 procent souhlasí. V Polsku se názory tolik neliší – negativně si vyjádřilo 43 procent respondentů a pozitivně 42 procent.
Vyhlídky na vlastní prospěch v agrární oblasti po vstupu do EU hodnotí nejlépe v Polsku, kde se optimisticky vyslovilo 15procent dotázaných proti 13 procentům Maďarů a osmi procentům Čechů. Oboustranný prospěch očekává nejvíce respondentů vMaďarsku, a to 36 procent, na rozdíl od 32 procent Poláků a 22 procent Čechů. Názor, že ze začlenění kandidátských zemí bude mít větší prospěch zemědělství nynějších členů EU, zastává 46 procent Poláků, 43 procent Čechů a 32 procent Maďarů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down