18.10.2000 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Neobdělávané půdy každý rok přibývá

Každý rok v České republice přibývá asi 25 tisíc hektarů neudržované půdy. V současné době se u nás neobdělává asi 300 až 350 tisíc hektarů. Uvedl to Stanislav Jelen, ředitel Ústředního pozemkového úřadu Ministerstva zemědělství ČR, při včerejším zahájení semináře věnovaném půdě, který tento týden pořádá Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky ve Špindlerově Mlýně.

Více než milion hektarů zemědělské půdy bylo podle Jelena odvodněno, ale jen na polovině ploch jsou nyní odvodňovací systémy funkční. Jak upřesnil, na 20 procentech odvodňovací systémy nefungují vůbec a na 30 procentech vykazují závady. Kvůli zamokření, dodal Jelen, je nutné změnit u některých pozemků bonitační klasifikaci. Kritizoval také chybějící ochranu půdy, kterou má v kompetenci ministerstvo životního prostředí. „Půda okolo měst se zastavuje a dochází tak k nenahraditelným ztrátám nejkvalitnějších půd,“ upozornil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down