10.10.2000 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EU posunula platnost liberalizace agroobchodu na konec října

Platnost liberalizovaných obchodních podmínek pro dovoz zemědělských a potravinářských výrobků z České republiky posunula Evropská unie na konec října. ČR přitom dohodu o vzájemné liberalizaci agrárního obchodu dodržuje již od 1. července, sdělil novinářům Josef Sajdl z odboru mezinárodní obchodní spolupráce ministerstva zemědělství.

Výsledky zářijového jednání české delegace v EU, při němž Evropská komise přislíbila platnost liberalizace od konce září, MZe projednává v těchto dnech. Tím, že Evropská unie nestihla od 1. července uvést v platnost nově liberalizované obchodní podmínky pro dovoz zemědělských a potravinářských výrobků z ČR, přišli například čeští pěstitelé ovoce při vývozu višní a rybízu do unie v červenci o několik miliónů korun. Podle ministerstva zemědělství bude unie zpožděné zavedení liberalizovaných obchodních podmínek kompenzovat vrácením vybraných cel. Prostředky z nich však podle tajemníka Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka získá na základě žádosti dovozce a ne český pěstitel. „V tomto případě záleží na serióznosti firem, zda pěstitelům nabídly výhodnější cenu nebo zda jim clo vrátí,“ uvedl již několikrát náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek. V příštím roce k podobné situaci podle něj nedojde.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down