10.10.2000 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Vysočině zbývá sklidit asi čtvrtinu brambor

Na Vysočině a přilehlých oblastech zbývá sklidit okolo jedné čtvrtiny zasetých pozdně konzumních a průmyslových brambor. Informoval o tom tajemník Ústředního bramborářského svazu (ÚBS) České republiky Josef Králíček s tím, že v současné době je domácí trh s bramborami hlavně záležitostí sklizně z Vysočiny.

Podle Králíčka současné deštivé počasí pravděpodobně pozdrží závěr sklizně, která by jinak skončila zhruba v polovině října. Ohledně výnosů Králíček uvedl, že u sledovaných respondentů svazu jsou dosavadní výnosy v porovnání s loňskem lepší o 15 až 20 procent a výjimkou nejsou i výnosy přes 30 tun na hektar. Dobrou úrodu potvrdil i tajemník pelhřimovské pobočky Svazu zemědělských družstev a společností František Kostroun. Podle jeho slov má Pelhřimovsko a Vysočina letos jeden z lepších roků, když současné odhady výnosů jsou v porovnání s loňskem vyšší o 1,5 až 3 tuny na hektar. Právě Pelhřimovsko s výměrou okolo 5000 hektarů brambor přitom patří podle osázené rozlohy k největším domácím bramborářským okresům. V otázce kvality letošní úrody nevidí tajemník svazu závažnější problémy s výjimkou strupovitosti, kterou byly některé oblasti silněji zasaženy. „Pokud jde o sadbové brambory, tak dílčí výsledky šetření nasvědčují, že kvalita sadby pro příští sezónu bude velmi dobrá,“ doplnil Králíček. Podle Kostrouna kvalitu úrody hodně ovlivnily místní podmínky, ale kvalita od velkovýrobců a farmářů, kteří investovali do ochrany a postřiků, by měla být dobrá. Podle údajů z ministerstva zemědělství zveřejněných na Internetu byly loňské odhadované průměrné hektarové výnosy u ranných brambor 16,62 tuny, u konzumních brambor 20,54 tuny a u průmyslových brambor 22,98 tuny na hektar.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down