10.10.2000 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chov kožešinových zvířat v ČR asi nezachrání ani vstup do EU

Neperspektivní chov kožešinových zvířat v České republice nezachrání pravděpodobně ani vstup země do Evropské unie, řekl nám profesor České zemědělské univerzity Miloš Skřivan s tím, že například ze 150 tisíc kusů norků před deseti lety se nyní v ČR chová maximálně deset tisíc.

„Důvodem poklesu stavů kožešinových zvířat v ČR je nerentabilita jejich chovu, a to především kvůli vysokým cenám krmiv, zejména pro masožravá zvířata,“ uvedl Skřivan s tím, že krmiva představují více než 70 procent veškerých nákladů. Prodej kožek z chovaných zvířat se uskutečňuje pravidelně na zahraničních aukcích. Cena kožky modrého norka je v současnosti pod 50 dolary za kus a kožka standardního norka stojí 25 dolarů. Přes tyto ceny nemá chov kožešinových zvířat podle Skřivana v Čechách perspektivu. Znatelný úbytek počtu chovaných kožešinových zvířat zaznamenala i Státní veterinární správa ČR. Podle mluvčího správy Josefa Dubna zkontrolovali veterinární inspektoři v loňském roce při 181 náhodných kontrolách v chovech kožešinových zvířat celkem 18,9 tisíce kusů zvířat, zatímco letos při 125 kontrolách pouze 3181 kusů. Ve světě je přitom podle Skřivana kožešinových zvířat nadbytek. Světová produkce norků je 26 miliónů kusů, přičemž samotné Dánsko jich vyprodukuje 12 miliónů za rok. Roční produkce lišek činí ve světě 3,6 miliónu kusů, z čehož Finsko vyrobí 57 procent. Evidence celkového počtu kožešinových zvířat v České republice neexistuje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down