09.10.2000 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

U biopaliv má Evropa velké ambice

Náskok, který má v současnosti Česká republika díky Oleoprogramu před státy střední a východní Evropy, se bude podle našich odborníků časem zřejmě pomalu stírat.

Podnikatelům v Maďarsku umožňuje daňová legislativa budovat výrobny metylesterů. Trh se směsným palivem se rozšiřuje na Slovensku, dochází k vlastnickým přesunům u malých výroben. Na západním Slovensku vyrostla nová výrobna s roční kapacitou kolem deset tisíc tun metylesteru. Nedotažená legislativa zatím brání dynamičtějšímu rozvoji v Polsku, kde existuje několik pilotních provozů. Také na Ukrajině chybí legislativní impulz, bez něhož nelze program začít. O naše zkušenosti s výrobou směsného paliva se živě zajímají Litevci. Jak v této souvislosti poznamenává Zdeněk Pokorný, šéf Sdružení pro výrobu bionafty, české firmy tak mají jedinečnou příležitost nabídnout ověřené know-how, dodávat do těchto zemí zařízení pro lisovny a výrobny metylesteru.
Velké ambice má u bionafty Evropská unie. "Program Altener, který loni vyhlásila na nadcházející tři roky Evropská komise, předpokládá několikanásobný rozvoj výroby kapalných motorových biopaliv - až na pět milionů tun ročně," upozorňuje Pokorný a připomíná, že toto zadání je v souladu s cíli energetické politiky EU zvýšit do roku 2010 podíl obnovitelných zdrojů energie na celkových zdrojích ze šesti na dvanáct procent. Po dvou letech váhání (1998 a 1999), kdy se v souvislosti Agendou 2000 hledaly nové formy podpory biodieselu, se stagnace v Unii prolomila. "Obnovila se dynamika výroby a spotřeby metylesterů. V členských zemích s tradiční výrobou tohoto biopaliva se rychle budují nové výrobny. Jednoznačně se prosadila tendence jít cestou velkokapacitních výroben," uvedl Pokorný. Sousední Německo bude podle něho v dohledné době schopno vyrábět půl milionů tun metylesterů ročně. "I u zemí, kde se dosud uplatňovaly metylestery v čisté formě, se začíná stále více prosazovat směsné palivo," dodal.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down