04.10.2000 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poslanci pravice navrhují novelu transformačního zákona

Umožnit vypořádání majetkových nároků oprávněných osob v zemědělských družstvech pomocí vydání dluhopisů Pozemkového fondu, respektive Konsolidační banky, je cílem návrhu další novely transformačního zákona. Předloha, kterou vypracovali poslanci ODS a Unie svobody, by umožnila oprávněným osobám získat nevyplacený družstevní podíl ve třech splátkách, tedy v dluhopisech se splatností dvou, pěti a deseti let. Uvedli to za předkladatele návrhu předseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý (ODS) i člen zemědělského výboru sněmovny Pavel Pešek (US).

Tlustý vysvětlil, že stát by se prostřednictvím Pozemkového fondu stal věřitelem povinných osob do výše přijatých majetkových podílů a umožnilo by se tak prodloužení doby pro vyrovnání majetkových podílů oprávněným osobám až na deset let. Emisní podmínky dluhopisů by měly také zohledňovat inflaci. Autoři předlohy předpokládají, že majetkové nároky by měly vzneseny zhruba v celkové výši 9 až 12 miliard korun.
Návrh novely pravicových poslanců by se měl dostat na pořad jednání sněmovny zřejmě v listopadu. Již na říjnové schůzi by se však sněmovna měla věnovat jinému návrhu, formulovanému poslanci ČSSD. Jejich zástupce v zemědělském výboru Ladislav Skopal potvrdil, že princip tohoto návrhu spočívá ve vydání podílů ve fyzické podobě. To považují pravicoví poslanci za nereálné, protože oprávněné osoby nemají o tuto formu vypořádání zájem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down