21.09.2000 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zemědělci tlačí na zpracovatele

Představitelé Agrární komory i Svazu zemědělských družstev a společností na jednání ve Větrném Jeníkově tento týden vyřkli cifry, za něž by se podle nich měly prodávat základní komodity - například tuna pšenice až za pět tisíc korun, kilogram vepřového za padesát, litr mléka až za devět korun. Zpracovatelé ovšem tyto požadavky nepovažují za reálné.

Podle Svazu průmyslových mlýnů (SPM) by splnění cenových požadavků AK a SZDS zabránilo vývozu potravin i zemědělských komodit a všechny potraviny v České republice by se samozřejmě také zdražily, což by ovlivnilo i tuzemský odbyt. Podle předsedy dozorčí rady SPM Pavla Filipa je současná cena potravinářské pšenice na úrovni 3800 až 3900 korun za tunu a rozumné by mohlo být její zvýšení asi o tisíc korun oproti loňsku, kdy tuna stála 3300 korun. V případě, že by však cena překročila 4500 korun za tunu, zvažoval by Svaz průmyslových mlýnů dovoz ze zahraničí. "Zdražení potravinářského obilí zvedne ale i ceny obilí krmného, čímž vzrostou náklady na výkrm jatečných zvířat a tím i masa. Navíc nebudou tuzemští výrobci a zpracovatelé potravin schopni konkurovat cenám na zahraničním trhu," uvedl Filip.
Kromě dotovaných cen Evropské unie znevýhodňuje české vývozce totiž podle Filipa i teritoriální poloha, a musí tak platit víc za dopravu. S neschopností konkurovat na zahraničním i tuzemském trhu souhlasí také ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna. Podle něj o ceně nerozhodují zemědělci, mlékárny nebo masokombináty, ale obchodníci. "Jestliže se cena pekařských, mléčných nebo masných výrobků zvýší nad cenu, za kterou si obchodní řetězce mohou srovnatelné výrobky dovézt, české produkty se stanou neprodejnými," uvedl Koberna s tím, že ochrana tuzemského trhu je špatná.
Výbor a kontrolní komise SZDS doporučila stanovit pro rok 2001 minimální cenu mléka na 7,90 koruny , a to od začátku příštího roku až do 31. března 2001, tedy na období do zamýšleného zahájení kvotací na mléko. SZDS tak nesouhlasí s minimální cenou mléka 7,60 koruny za litr, o níž uvažuje pro příští rok ministerstvo zemědělství v souvislosti s kvotací. "Poptávka po mléku narůstá, současná cena 7,50 koruny za litr prohlubuje ztrátovost zemědělství. Je možné, že vyšší cenu některé mlékárny neunesou, ale ty ostatní se jí podle mě přizpůsobí," řekl předseda SZDS Miroslav Jirovský. Ředitel Jihočeských mlékáren Milan Teplý ovšem na dotaz k cenovým relacím odtušil: "Nechápu, kde se ty úvahy berou. Když chce někdo zdražovat, musí mít přece partnera, který to za tu cenu koupí. Takže ať si někdo klidně řekne třeba o jedenáct korun…"

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down