15.09.2000 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Opět novely "dvaačtyřicítky"

Poslanci se znovu snaží vyřešit nedokončené vracení transformačních podílů zemědělských družstev a chystají další návrhy novelizace zákona, tzv. "dvaačtyřicítky". Nejsou však schopni odhadnout, zda se sněmovna na nějakém řešení dohodne. Ve hře jsou návrhy ODS a ČSSD.

ODS požaduje, aby oprávněným osobám vlastně vrátil podíly v penězích Pozemkový fond vydáním dluhopisů. Celá záležitost by se tak přenesla mezi družstva a fond, který by poté majetek od družstevníků vymáhal.
ČSSD chce, aby byly nároky vypořádány ve fyzické struktuře. "Zemědělská družstva žádné volné finance nemají, a majetek se do nich také dostal - ať už dobrovolně či nedobrovolně - ve fyzické podobě. Takže navrhujeme, aby byl také takto vydáván," říká člen zemědělského výboru sněmovny Ladislav Skopal. K názoru, že lidé s největší pravděpodobností nemají o vracení kravínů či silážních žlabů zájem, poslanec ČSSD podotýká: "Když bude náš návrh neprůchodný, pak si musíme uvědomit, že část zemědělství by šla do kolapsu."
Pro první či druhou variantu se zatím nerozhodli lidovečtí poslanci, takže osud návrhů, které by měly přijít na pořad jednání dolní komory asi v říjnu, je ve hvězdách.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down