14.09.2000 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unie schválila program SAPARD pro ČR

Evropská unie schválila program rozvoje zemědělství v České republice, na jehož základě budou poskytnuty peníze z fondu SAPARD. Program pro ČR, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Lotyšsko a Slovinsko, který dnes schválil výbor pro zemědělský rozvoj EU, podléhá ještě formálnímu souhlasu Evropské komise.

Cílem českého programu je přispět k vylepšení infrastruktur ve venkovských oblastech, posílit konkurenceschopnost zemědělských a zpracovatelských podniků a pomoci sektoru dosáhnout standardů EU. Něco přes 22 milionů eur ročně (780 miliónů korun) bude použito převážně na investice do zemědělských podniků, zpracovatelských provozů, do zvyšování kvality a její kontroly.Celých 20 procent bude vynaloženo na vylepšování a novou parcelizaci zemědělské půdy. Třetinu prostředků spotřebuje obnova vesnic, zemědělských infrastruktur, rozvoj alternativních aktivit na venkově. Právě v tomto směru hodlá EU v budoucnu působit, protože chce při očekávaném dalším poklesu zaměstnanosti v zemědělství bránit vylidňování venkova. Stabilita venkovského obyvatelstva, rozvoj malých a středních podniků na venkově a lepší využívání místních zdrojů jsou tři vybrané stěžejní cíle, jichž chce EU svou dlouhodobou pomocí českému zemědělství dosáhnout, aby se snadno začlenilo do jednotného vnitřního trhu unie. Na všechny projekty, které budou v rámci programu realizovány, musí česká strana přispět 25 procenty.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down