07.09.2000 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Padají jablka i jejich ceny

Vlivem přetlaku padaných jablek jsou jejich současné ceny zhruba poloviční ve srovnání s minulým rokem, kdy se pohybovaly kolem čtyř korun za kilogram. Průměrné ceny pěstitelů za celou sezónu by však mohly být o padesát haléřů až korunu za kilogram vyšší. Předpokládá to Vladimír Dobiáš, ředitel CZ Fruit, odbytového družstva producentů ovoce a zeleniny. „Ve druhé polovině prodejní sezóny, tzn. po novém roce, by ceny mohly stoupnout tak, že by nahradily výpadek z podzimu,“ soudí.

Krupobití před začínající sklizní podle něho poškodilo jablka určená ke skladování, což na druhou stranu vyvolalo nynější přetlak průmyslových jablek. Jen CZ Fruit odebere od svých členů kolem 15 tisíc tun padaných jablek, odhaduje jeho ředitel. Velkou část tohoto ovoce ke zpracování se družstvo samo nebo prostřednictvím jiných organizací snaží vyvézt, část směřuje také k tuzemským zpracovatelům.
Celkově CZ Fruit zobchoduje zhruba 45 tisíc tun jablek od svých členů. „Protože máme dostatek skladovacích kapacit a zajištěný odbyt, snažíme se vykoupit kvalitní zboží také od ostatních pěstitelů,“ řekl Dobiáš.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down