31.08.2000 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda schválila další návrh novely antimonopolního zákona

Kabinet ve středu schválil další návrh Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který by měl novelizovat dosavadní antimonopolní zákon. Návrhem by se tak nyní měl zabývat Parlament.

Zejména dodavatelé potravin do obchodních řetězců tvrdí, že velké obchodní firmy využívají svého dominantního postavení na trhu a diktují si ceny i další obchodní podmínky. Podle prezidenta potravinářské komory Milana Teplého jsou pozdní platby zpracovatelům od řetězců příčinou toho, že pak ani potravináři nemohou za dodávky včas platit zemědělcům. Hospodářské noviny ovšem v této souvislosti citují také prezidentku Svazu obchodu ČR Helenu Pískovskou, která se obává, že zákon by mohl postihnout i drobné nezávislé obchodníky. Ti se však podle ní sdružují pouze za účelem společného nákupu proto, aby vůbec mohli velkým řetězcům konkurovat.
Zatím není jasné, jaký osud bude návrh v Parlamentu mít, měl by ovšem být v souladu s právem Evropské unie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down