29.08.2000 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na zítřejším programu vlády je zákon o odpadech

Paragrafovaným zněním návrhu nového zákona o odpadech se bude zítra zabývat na svém zasedání vláda. Podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta dává návrh přednost všem jiným způsobům likvidace odpadů před jejich ukládáním na skládky. Jednou ze základních zásad je, že každý, kdo nakládá s odpady, může tak činit pouze v rámci daného zákona a jeho prováděcích předpisů. Nelegální nakládání s odpady bude sankcionováno.

V souladu se směrnicí Evropské unie zavádí návrh plánování nakládání s odpady, a to pro původce odpadu, obce i správní úřady. Pravidla pro nakládaní s odpady se doplňují tak, aby zajistily ochranu před nepříznivými vlivy odpadů. Upřesňuje se okruh osob, jimž je možné předat odpad k dalšímu využití nebo i k odstranění. Nově se zavádí povinnost určit odpadového hospodáře, jehož prostřednictvím budou původci odpadu zajišťovat odborné nakládání s odpady. Předpokládá se, že zákon by měl začít platit od 1. ledna roku 2002. Povinnosti, které zákon nově stanoví a jejichž realizace si vyžádá dodatečné náklady a delší přípravu, budou mít účinnost odsunutu o 12 měsíců.
Jak ministr uvedl, je pravděpodobné, že se poplatky za likvidaci odpadů zvýší. Neočekává však skokový nárůst - při velkém zvýšení poplatků by hrozilo, že by jejich původci přestali tyto poplatky vůbec hradit. Za důležité pokládá vytváření systémů na likvidaci, recyklaci a třeba i spalování odpadů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down