25.08.2000 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žito bude pekařům chybět

Potravinářské žito - ještě nedávno nezajímavá komodita, dnes žádané zboží. Zásoby z předchozích let se přede žněmi pravděpodobně zkrmily. Letošní úroda je však především z hlediska kvality zrna skoupá. Obavy mlynářů a pekařů, že v tuzemsku neseženou dostatek žita, obchodníci víceméně potvrzují.

"Zatím jsme nenakoupili ani kilogram potravinářského žita. Všechno odpovídá jen krmnému obilí," hlásí ředitel ZZN ve Žďáru nad Sázavou Pavel Král. Zádrhel je podle něho v pádovém čísle, které v jejich oblasti dosahuje nejvýše 80 sekund. Norma požaduje nejméně 120, za únosnou považují mlynáři hodnotu sto sekund. Zatímco několik posledních let se ve žďárském výkupu ani nesnažili žito kvůli starým zásobám nakupovat, letos je situace jiná. "Tlak ze strany mlynářů kvůli žitu je v poslední době na nás velký,“ poznamenává Král.
Ani na Náchodsku a Trutnovsku, odkud pěstitelé dodávají žito do ZZN v České Skalici, zatím úroda nevypadá lépe. Proti loňsku je podle ředitele výkupu Josefa Cejnara asi o čtvrtinu nižší. "Zemědělci kvůli dřívějšímu přetlaku zaseli méně žita a k tomu se připojilo sucho," odůvodňuje výpadek v produkci. Očekávaný nedostatek vyvolal růst nákupních cen. "Loni jsme potravinářské žito vykupovali za nízké ceny, které nepokrývaly ani výrobní náklady, tj. kolem 2200 až 2400 korun za tunu. Letos před sklizní jsme nabízeli 2600 korun, ale dnes už 3000 korun nestačí. Přestože cena stoupá, tak kvalita neodpovídá potravinářským parametrům. Pádové číslo je v průměru kolem 75 až 80 sekund," upřesňuje Cejnar.
Velmi nízké pádové číslo u žita, 60 až 70 sekund, potvrzuje také Agrární komora ČR, která monitoruje sklizeň obilí. "Uvidíme, jaké budou konečné výsledky, s jakým dovozem budeme uvažovat," říká Pavel Filip ze Svazu průmyslových mlýnů. Pokud se neúroda žita vhodného pro pekaře potvrdí, budou mlynáři požadovat snížení dovozního cla.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down