20.08.2000 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Systém mléčných kvót zbrzdí rozvoj farem

Systém mléčných kvót, tak jak se připravuje, kritizují podnikatelé z různých úhlů. Jiřímu Zelenkovi, který v pracovní skupině pro kvóty zastupuje Agrární komoru, nejvíce vadí, že nezabrání převodu kvót z méně příznivých oblastí do úrodných, jak se dříve uvažovalo.

Věcný záměr samostatného zákona o mléčných kvótách, který se již dříve chystal, měl podle něho "hlavu a patu", což se ale nyní z navrhovaného vládního nařízení s odvoláváním na zákon o intervenčním fondu vytratilo.
Petra Nováka z Asociace soukromého zemědělství trápí stejně jako všechny rozvíjející se farmáře, že je kvóty v dalším rozvoji zastaví. Jak říká, progresivní farmáři mají nárůst denní dodávky tisíc i tři tisíce litrů v meziročním období. "Jestliže měl chovatel v první polovině letošního roku denní dodávku dva tisíce litrů a teď už 5000, tak ho kvóty omezí dost podstatně," uvádí příklad. "I když se proti letošní produkci nemá individuální příděl snižovat, pokles produkce mléka může být dramatický," soudí Novák. Strach z vysoké pokuty bude podle něho veliký.
Odpůrci kvotace jsou i mezi družstevníky. Rezolutně proti mléčným kvótám jsou například předseda ZD Trhový Štěpánov Pavel Navrátil a předseda Agrodružstva Košetice Antonín Sůva. Předkladatelé vládního nařízení k zavedení kvót si uvědomují, že "samotný systém kvót si vyžádá i důkladnou diskusi s profesními organizacemi zemědělců a zpracovatelů, neboť jen zákonná opora k účinné implementaci nestačí", citujeme z předkládací zprávy. "Nutné zlo", jak producenti a mlékaři kvóty už někdy rezignovaně přijímají, však podle mnohých názorů povede k obcházení a různým kličkám.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down