10.08.2000 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Měkčí parametry pro pšenici

Kvalitativní parametry pro státní výkup potravinářské pšenice budou od zítřka nižší, pádové číslo 220 bylo změněno na 200. Dnes o tom "dopisovým hlasováním" per rollam rozhodli členové Rady Státního fondu tržní regulace. Kupříkladu Agrární komora ovšem diskutovala o tom, že by chtěla ještě měkčí podmínky, hovor byl o pádovém číslo 170.

Ředitel Státního fondu tržní regulace Jan Höck zatím rozhodnutí Rady nekomentoval. "Je možné, že podle toho, jakou kvalitu bude obilí mít, budeme třeba debatovat o tom, zda neuskutečnit státní výkup ve dvou kvalitativních systémech, prostě pro horší a lepší obilí. Ale zatím nechci ničemu předbíhat,"uvedl.
Místopředseda Svazu průmyslových mlýnů Martin Turínek dosavadní změnu pádového čísla nevítá, ale nepovažuje ji ani za úplně tragickou. "Samozřejmě, že tento ústup prvovýrobě není dobrým signálem. Například při vývozu pšenice se asi ukáže, že s nižší kvalitou bude mít fond potíže. Pokud jde o naše mlynáře, pokusíme se s měkčími parametry vyrovnat. Ale nějaká další změna pod pádové číslo 200 by už byla velmi zlá," řekl.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down